2006-04-14

Pasha

Kiisik hakkas mulle juba veebruaris seda pashajuttu ajama. Ma soovitasin ikka lihavõtted ära oodata, et noh ikka paastu ajal ei saa nii rammusat toitu süüa, aga ju see tuli tal sellest, et haiglas voolikute all olemine ongi üks suur paast.
Niisiis kaevasin välja targu ammu juba varutud pasharetseptid, mida ma polnud aga veel kasutanud.
See siin KODUKIRJAST

400 g kohupiima
150 g võid
1dl suhkrut
2 munakollast 2 spl apelsinisukaadi
1dl rosinaid
1 dl vanillisuhkrut
Kaunistamiseks:
kumkvaate, limkvaate või muid puuvilju!

Eksole. Kas nii on siis vaja ehmatada perenaisi? Tegelikult me purskasime Kiisikuga lausa südamest naerma. Kumkv... mida ? ja limkv.... mida?

Kumkvaadi leidsime internetist kerge vaevaga. Nagu arvata oligi, on viljal ka eesti keelne nimetus kinkan (kinkanipuu vili).
Limkvaadi kohta võib aga ainult ise oletusi teha, et ilmselt on ta laimi ja kumkvaadi ristand. Mind haaras hasart. Tavaliselt aitab taimenimede andmebaas. Ja siin, palun valik tsitruselisi: hapulaim=limonell, maguslaim=limett ja peale selle pomel, pergamott, pomerants, apelriin (aplesin+mandariin), veriapelsin, harilik sidrun, klementiin, tangeriin, greip(mitu sorti), satsuma, vilking, ugli. Vohh! Kinkan sinna perekonda üldse ei kuulugi ja limkvaat puudub.. Aga mis võiks olla siis limkvaadi eestipärane nimi, kui ta on hapulaimi ehk limonelli ja kinkani ristand? Limkan?
Arvake ära, mis nime all meie kaubandisvõrgus kinkaneid (kumkvaate) müüakse? Nagu karta oligi - kumquats. Aravake ära, kas limkvaate üldse maarjamaal müüakse?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

jesper, milliseid vilju on maailmas olemas. aga on neid siis vaja just paša peale toppida? tuleb ikka jääda kindlaks vanaema retseptile - 6 pakki kohupiima, pakk vahukoort, tsukaati, mandleid, suhkrut. kuumutada. lihtne, aga väga maitsev, ei mingeid marineeritud ingvereid ega lumkvaate.