2010-03-03

Disko-kõva sõna

"Igal pool maailmas tantsitakse diskot, aga meie nagu ei pääse materjalile lähedale. Me leiutame siin jalgratast. "

Kurb ja naljakas on. Endast hakkab nagu kahju ka. Eriti endast lapsena.
Kilmi ja Maimiku "Disko ja tuumasõda" vaadates jõuame järeldusele, et mina ja Neeme oleme üles kasvanud paralleelreaalsustes kuigi üsna lähestikku. See on just minu põlvkonna jutustatud lugu. Jah, võin kinnitada, nii see oli. Välja arvatud see, et soome bloki tegemise pärast kedagi kinni oleks pandud. See oli nüüd kunstiline liialdus. Peab ju mingi põnevusemoment olema. Minu isa on raadioinsener ja vorpis neid blokke teha ilma igasuguse konspiratsioonita. RET -i tehases aga tulid blokid otse liinilt. Värviteleri soome mikroskeeme sai soovi korral ka otse raadiopoes "Rekord" või "Akord" pildikastidesse panna lasta. See oli hiljem. Samas jah, mina tõin selle vidina oma esimeselt Soome reisilt kaasa rahvariide sõle sees, kuhu see oli kinnitatud plastiliiniga. Tükk aega nuputasime koos "soome emmega", kuhu peita mikroskeem. No õnneks ei tulnud kellelgi sadams mõttesse lapsi läbi otsida.


Natuke nagu ise ka enam ei usu, et selline elu oli. Selline silmakirjalik. Enamus teadis, kuidas tegelikult on, aga kõik mängisid nagu mingit kokkuleppelist mängu. Ma küll ei tea kedagi, kes oleks arvanud, et soomes elavad pahatahtlikud tühja hingeeluga kapitalistid.

Enne esimest soomereisi aastal 1986 instrueeriti igat Ellerheina last rajooni komsomoli komitees. Hoiatati punkarite eest. Meid ajas see naerma, aga loomulikult mitte instrueerijate nägude ees. Kas nemad uskusid, mida nad räägivad? Vaevalt.
Sihuke huvitav mäng oli.



Kommentaare ei ole: