2007-01-17

Ravi ennast ise

See võib veel aktuaalseks saada. Streik lükati ju ainult edasi.
Sattusin hiljuti haigekassa kodulehele ja leidsin sealt hunniku ravijuhendeid. Enamlevinumate haiguste ravijuhendid perearstidele. Mõned neid väga ilusad värvilised kastikesed ja noolekesed juures. Noh meenutab nagu mingit lauamängu, kus on ühes otsas mängu algus ja siis hakkad sealt nooltpidi liikuma. Täringut veeretada pole vaja. Lihtsalt on vaja teada, millised on haige kaebused. Ütleme, et haige oled sa ise või su laps, siis hakkadki sealt näpuga ajama:
  1. nohu nädal aega- ära tee midagi.

  2. nohu kaks nädalat ja paranemist pole märgata- antibiots, soovitavalt cefalosporiini rea oma

  3. nohu 4-6 nädalat ja ravil ei allu -- saada kõrva-kurgu-nina arstile.

Oo õudu, mõtlesin ma. Pärast pooleteise kuu pikkust kestvat nohu on alles lootust saada erialaarstile suunatud. Selle aja peale on juba raudselt mädane põskkoopapõletik. Ja muide köhida võib 8 nädalat ilma, et peaks muretsema.
Siit leiab ka lihtsamate operatsioonide juhendid. Mõtle, mida tahad!
Huvitav lugemine igal juhul. Eriti see "ülemiste hingamisteede viirushaiguste" ravijuhend. Need ju meie kliimas igapäevased "sõbrad kolmekesi". Ühe täienduse võiks veel teha. Iga nimetatud antibiootikumi taga peaks olema selline väike printeri ikoonikene ja tekst "prindi retsept". Siis las need arstid streigivad kasvõi nädal aega.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no tohho-till-ae, ah siis sellepärast ongi inimesed selle streigi pärast paanikas, kõik voorivad muudkui arstide vahet;)
aga- tavalise nohu pärast (vastavalt sellele, kas ravid või mitte, vältab kas 7 päeva või terve nädala;) )ei tasu küll kohe paanikasse sattuda,

isegi soovitusi juua ohtralt kuuma jooki võid endale ise anda, kui on tõsisem asi, siis muidugi antibiootikumid ja arstilt retsept, aga muidu on see arstide vahet voorimine tõesti vanurite ajaviide, kellel kellegagi rääkida vaja

Anonüümne ütles ...

Nii lapsed kui ka täiskasvanud käivad oma tatitõbede ja köhadega ju tööl (lasteaias jne). Isegi kasvatajad ei saada lapsi koju. Yeada ju et ega arst vanemale sinist lehte sellise pärast ju ei anna. st köha nohu pole haigus;) See on lihtsalt tõvetekitajate edasi kandmine- andmine.
Viirused tahavad ju ka elada ja levida !