2007-01-28

Kas prantslased on hulluks läinud?

Vägisi tikub selline mõte pähe, lugedes viimasel ajal sealtkandist saabunud uudiseid. Viimane omataoliste hulgas oli see, et sotsialistlikust parteist oli sunnitud lahkuma Georges Freche, kes avaldas arvamust, et Prantsuse rahvuslikus jalgpallikoondises on liiga palju mustanahalisi mängijaid.

See võiks ju jääda tähelepanuta, või võtta koha suvaliste veidrate uudiste hulgas, kui ta oleks ainuke üle mitme aja. Vähe aega tagasi võisime lugeda sellest, et "kodututele sealiha või -rasvaga valmistatud supi pakkumine on juudi ja muslimi kodutute suhtes rassistlik ning ohustab avalikku korda".

Vähe sellest, alles hiljaaegu saime lugeda, sellest, et Belgia siseminister Patrick Dewael keelas jalgpallifännidel kanda särke, millele on peale kantud number 18 või 88.

Prantsuse õpetlane ja poliitik Bruno Gollnisch sai 55 000 eurot trahvi, ajutise keelu ülikoolis õpetada ja takkapihta veel kolmekuulise tingimisi vanglakaristuse selle eest, et julges kahelda holokaustis hukkunud juutide arvus. Ei, ta ei öelnud kellegi kohta halvasti. Lihtsalt, et ajaloolased võiks arvude üle mõtteid vahetada.

Selle kõrval tundub briti sotsialisti Claude Moraesi kampaania Fazeri neegipoisi vastu peene inglise huumorina.

1 kommentaar:

Lupetta ütles ...

oi mage mage!!! Ainult 18 ja 88 on ära keelatud vä? Arenguruumi on veel! Mina pakun näiteks nr. 14 ära keelata. N on tähestikus neljateistkümnes. Tegelikult ka 13, mis on M.