2005-09-25

Kallid sõbrad!
Me otsustasime hakata teie silmanägemist ja kirjutamise oskust kontrollima. Muudmoodi pole lihtsalt enam robotitega võimalik võidelda.

2005-09-22

Uus film "Malev" on vallandanud debatti ajakirjanduses. Remsu vist alustas kiusujuttu, siis tuli Raag oma hiinlannast toakaaslasega ja Mutt takkapihta. Saame teada, kes on kõrgkultuuritarbija ja kes mitte. Mutt arvab, et Remsu hala ei tasu üldse kuulata. Remsu ei ole mingi elitaar. Raag on sellega üldjoontes nõus. Jääme huviga uusi arvamusi ootama.

2005-09-21

Mis toimub ?

Raamatupidaja unustab raha üle kanda; programmeerija kirjutab programmi iseenesetarkusest koodi, mis kodeerib kahte erinevat asja korraga ja tekitab sellega kliendile majanduslikku kahju; arvutiparandaja hoiab arvutit enda käes, et kopeerida ümber kõvaketta sisu, lubatust päeva kauem; arst ei suuda peale mitmekordset selgitust täita saatekirja nii, et saaks vormistada adekvaatset vastust.
Küsimus - miks MINA pean oma tööd kohusetundlikult tegema, kui kõigi muude elukutsete esindajad mu ümber ei ole pädevad ja/või kohusetundlikud? Nad ütlevad, et mul on see elude küsimus.

Aga palun! Homme unustan paar verega katseklaasi laua peale või külmkappi vedelema näiteks mõneks päevaks. Tööd on palju ja kesse jõuab kõigel silma peal hoida. Oih näe, kahe sarnase perekonnanimega patsiendi analüüsid on vahetusse läinud. Ahh ega see välja ei tule nagunii.

No see ei õnnestu! MINA pean tegema oma tööd korralikult ja kiiresti (rõhuga sõnal kiiresti).
Aga vat me oleme jõudnud (ootamatult) ajajärku, kus IT on tunginud ka meditsiini või on see vastupidi. Läheme kõik üle elektroonilisele saatekirjale, kuid meie IT -mehed ei ole valmis selleks kiiruseks ja vastutuseks.
Kujutage ette, et server kukkus maha! Ikka juhtub. Sellist olukorda VÕIKS kogenud IT firma ette aimata juba. Mis ajast meil arvutid kasutuses ongi?
Ja mis siis juhtub?
Juhtub see, et külmkapp on täis patsientide veresid, kõigil koodid peal ( isikuandmete salastatus.. you know). Keegi meist ei tea, kes nad on või mis analüüse neil tegema peab, sest server kukkus maha.

2005-09-20

Sügisene õis

Mu aias õitseb kääbus-iiris!! Septembris!! Teist korda sellel vegetatsiooniperioodil. Trikk on lihtne - tuleb laulda Lembit Veevo laulu "Millest vestles lill?" (kohustuslik A kategooria pala) kaks nädalat järjest.
Igaks juhuks panin õie vaasi, et ootamatu lumesadu ei saaks seda head tahet lämmatada.
Ma ei ütleks, et see sügis nüüd nii eriliselt soe oleks.

Mis öelda võis see sügisene õis,
kui vaikis suu, vaikis tooja suu?

2005-09-19

Nad hakkavad meid jälgima.

Arteris on rubriik "Nädal pildis". Pildilt pildile liikudes jõudsin sujuvalt tekstini: "Meie günekoloog jälgib sind 24 h". Et siis mida? Mismoodi nad hakkavad mind jälgima? Ma kujutasin ette kuidas mu kodu ja mind ennast pannakse veebikaameraid täis, kui ma otsustan SELLE raviasutuse kasuks. Veel lubab tippatasemel eramedistiin tulevase ema programmi. Kas selline reklaam peaks siis noori emasid ligi tõmbama, kes kõik vajavad programmeerimist?
No see elutuppa piiluv ( mees nagunii) reklaam on enam kui kahtlane. Psycho!

2005-09-13

Mul on ka kodus ümbrik, mis nõuab potitamist. Hetke olin segaduses, sest valida on paljude erinevate pottide vahel. Lõpuks otsustasin ikkagi klosetipoti kasuks.

Windows XP

Ma kohtasin ühte vana tuttavat. Muu jutu sees küsis ta, et kas ma tean, misasi Windows XP on. Tundsin nagu veidi kohmetust, sest mäletasin teda vanasti arvutiasjadega üsna kursis olevat. Ma siis püüdsin seletada, et nagu operatsioonisüsteem või nii. Tema vangutas pead, ja ütles, et ta teab ju küll kõiki arvestatavaid operatsioonisüsteeme, töö juures on Solaris, endal kodus BSD, lastel on Macid MacOSiga, naine natuke nurisevat, temale polnud ta viitsind muud installida kui Mandrake viimase versiooni. "Ja siis on veel Hurd," lisas ta, "väga huvitav asi. Eino Linuxi distributsioone ei suuda kõiki meeleski pidada. OS2 kipub kahjuks vist välja surema. Oi vanasti oli veel huvitavaid asju, Next, Irix, Xenix..." ma ei suutnud tema loetelu üksikasjadega enam sammu pidada.

"Noh, tead see, Bill Gates..." alustasin ma.

"Aaa," ütles ta. "Jah, ma tean seda Värava Villut küll, tal oli vanasti mingi veider asi, DOSiks kutsuti. Tal oli küll paar akende nimelist asja, nagu Xeroxi järgi tehtud või nii. NT oli isegi päris tegija, peaaegu nagu OS2. Ot, mis tal see firma nimi oli, kas mingi Karumõmmi või miskit sellist, igatahes midagi pisikest ja pehmet oli. Aga ma arvasin, et see on ammu pankrotis."

Koju minnes olin mõtteis ja hajevil, seega ehmatasin hirmsasti, kui postkasti juures langes mulle kaela poola okserutiini näoga tädi. Enne kui ma minestasin, jõudis mulle teadvusesse "Aidake, mu arvuti jooksis kokku! Windows XP on palju töökindlam kui eelmised versioonid, kuid ükski arvuti pole ideaalne. Õppige kuidas tulla toime kokkujooksmistega."

Kui ma sellest kokkujooksmisest toibusin, ei olnud käsilaiutavat hapu näoga tädi enam kusagil. Meie kohtumist jäi meenutama ümbrik kirjaga "Kleepige hõbedase või kuldse hiirekesega kleebis telimiskupongile, pange see juurdelisatud ümbrikku ja potitage."

Hiljem leidsin, et "Tere, olen sinu arvuti" (khm, XP) väljaannete pakkujate eest on inimesi varemgi hoiatatud.

Aga laupäeval on põhjust pidu pidada.