2007-10-29

Lühike õpetus

...kuidas salvestada oma lemmiksaadet, kui televiisor on üles öelnud ja videomakki pole õieti nagu olemaski.

Midagi peab ikka olema. Vaja on Elioni DigiTV-d ja ühte Linuxi masinat. Mina kasutasin Debiani ja konkreetsed näited on sellele kohandatud.

Kõigepealt vajame sellist programmi nagu VLC Media Player
. Kui ei ole siis (Debianis ja ruuduna muidugi) apt-get install vlc. VLCga teleka vaatamiseks tuleb arvuti võrgujuhe ühendada ruuteri kollase täpiga tähistatud (neljandasse) pessa. ETV on aadressil udp://@239.3.1.1:1234 (Open Network stream, UDP/RDP Multicast, address 239.3.1.1, port 1234), kanal 2 address 239.3.1.2 jne. Kogu playlisti on võimalik tõmmata näiteks siit: http://hot.ee/fenrisulv/iptv.m3u.txt
. Päris hea juhatus VLC abil digitv vaatamiseks on näiteks siin: http://wiki.hinnavaatlus.ee/index.php/Elioni_DigiTV.

Lindistamine ettemääratud ajal


Selleks, et aja peale lindistada, on vist kõige lihtsam kirjutada kaks rida crontabi. Kuigi crontabi rida on natuke veider minumeelest, ei ole see liiga keeruline. Esimene väli on minutid, teine tund, kolmas kuupäev, neljas kuu, viies nädalapäev, kuues käsk mida soovitakse käivitada. Kui on soov, et samal ajal saaks ka lindistatavat ekraanil vaadata, siis tuleb võimaldada näitamist ja lindistamist ühel ajal ja crontabi faili DISPLAY muutuja defineerida.

Selleks, et lindistamine lõppeks, tuleb crontabi kirjutada rida lõpetamise kohta, selleks sobib näiteks käsk killall -3, mis saadab kõigile vlc protsessidele lõpetamissignaali.

Olgu meil näiteks

Olgu meil näiteks vaja lindistada homset saadet "Jumal tänatud, et sa siin oled". Aadressilt www.kava.ee saame teada, et ta algab kell 19:35, lõppeb kell 20:30, kuupäev on homme 10, kuu 11, nädalapäev 6. Käsuga crontab -e saame oma isiklikku crontabi faili redigeerida, crontab -l seda vaadata. Niisis, selleks et homne "Jumal tänatud, et sa siin oled" saaks lindistatud, peaks crontabi fail välja nägema vähemalt nii:


# m h dom mon dow command
DISPLAY=":0"
35 19 10 11 6 vlc -vvv udp://@239.3.1.2 --sout '#transcode{vcodec=mp4v,vb=1024,scale=1,acodec=mpga,ab=192,channels=2}:duplicate{dst=std{access=file,mux=mp4,dst="jt.mp4"}}'
30 20 10 11 6 killall -3 vlc



Hoiatused ja vabandused

  • Nagu ikka, garantiid ei anna. Kasutamine omal vastutusel. See on siia üles pandud heas usus ja minul ta töötab.
  • '#transcode jne. on eelmise rea jätk
  • Kui kasutada käsku sellisel kujul, nagu näites toodud, on vaja, et DISPLAY=":0" rida oleks olemas. Seda pole vaja, kui salvestatakse ilma et oleks võimalust samal ajal vaadata.
  • Nädalapäev on tähistatud nii, et 0 on pühapäev, 1, esmaspäev, 6 laupäev, kõik vahepealsed nagu ikka.
  • crontabi fail peab lõppema tühja reavahetusega, ilma ei pruugi töötada.
  • --sout taga olevad parameetrid on võetud otse ühest näitest, neid muutes on võimalik saada parem kvaliteet või väiksem fail. Loetagu VLC dokumentatsiooni.
  • crontabi abil on võimalik lindistada ka näiteks igal nädalal kindlal päeval midagi, loetagu crontabi dokumentatsiooni.
  • Ülaltoodu on kõige lihtsam näide, kui ruuteril on vaikimisi seaded ja arvutil ainult üks võrguliides, siis telekavaatamise ajal internetti ei pääse.

unetu unenäod

On vist paradoksaalne, et ärevushäirega inimene käis Sigmundit&Freudi vaatamas. Just Freud kirjeldas esimest korda 1905 ärevushäiret. Vähemalt oli ta üks esimesi, ke pööras tähelepanu ärevuse tähtsusele.
No ütleks, et väga huvitav oli vaadata, aga mitte midagi aru ei saanud. Ma pole varem kaifinud asja , millest ma midagi aru ei saa. Lihtsalt vaatasin, kui huvitavalt nad liiguvad. Ehkki siit arvustusest selgub, et oli üks igavamaid koreograafiaid, mis Pepeljajevil olnud. Ehk on siis minu õnn, et pole enne tema etendusi vaadanud.
Freudi eluloo ja elutöö tundmine aitaks etendust kindlasti paremini mõista.

Ärevus hiilib ligi. Tee joogat või laula või seisa pea peal. Lihtsalt keha ei kuula sõna.
Mida kõike elus kogema ei pea. Ja milleks? Kas tõesti ei jää muud üle kui keemia?

2007-10-24

Nagu kaks tilka vett













Evelin Ilves, presidendiproua ja Ärma talu perenaine



Lillian Ruth Simpson, merehädaline

2007-10-08

Ma ei maga silmatäitki teie poolt pakutavat und!

Kiisik pakkus, et mu indiaaninimi võiks olla "Sadahäda". Kuutroll oli lahkem. Ta paneks mulle nimeks "Üks-häda-korraga".
Ongi aasta sellest möödas, kui mind hakkasid kimbutama erinevad ja omavahel esmapilgul mitte eriti seotud tervisehädad. Ma ei hakka nendel pikalt peatuma. Keda need huvitaks? Küll aga ma leian, et nüüd, kus ma olen lasknud enda peal katsetada kolme erinevat antidepressanti, on mu kohus inimesi hoiatada - või noh kui mitte nii pateetliselt väljenuda, siis kogemusi jagada. Niiöelda "hoiatuseks ilmarahvale, kui kaugele üks inimlaps võib langeda, kui ta oma hinge eest hoolt ei kanna".

Niisiis. Alguses oli Zoloft.

Terapeut väitis, et mõnda teeb see uniseks ja mõnda ärevaks. Loomulikult ma lootsin, et mind teeb uniseks, sest uni oli see, mida ma vajasin ja ärevushäire oli mul nagunii omast käest võtta.
Aga kussa sellega. Kahjuks ei tunginud ma interneti avarustesse kohe, vaid kuulasin ilusti, mis terapeut rääkis. Niigi uinumisraskustega, sain ma omale juurde öised paanikahood ja päevase kontrollimatu ärevuse.

Alles nüüd ma loen foorumitest:

Zoloft should NEVER be used by anyone with insomnia. It not only can cause insomnia, but can make existing insomnia excruciatingly worse. Mine lasted for 7 years.



Palju õnne!

Neljandal nädala leidis ka terapeut, et see asi ei tööta ja tuleb välja vahetada. Kohe hakkas parem. Kas see ongi AD mõte, et tekitada sulle nii halb enesetunne, kui veel võib ja siis kui ravim ära jätta ja sul parem hakkab, siis öelda: Näe, aitas!?

Samas teine ja hullem probleem on AD-de võõrutusnähud, millest ka arstid targu vaikivad aga internetifoorumitest (põhiliselt ingliskeelsetest) saab lugeda õudusjutte maalt ja merelt.
Zolofti kohta näiteks siit.

Nojah ja siis kui arst aru sai, et ma ikka kuidagi enam magada ei saa, määras ta lisaks Espritali (mirtazepiin).
Kui samaaegselt mirtasapiiniga kasutatakse teisi serotoniinergilisi ravimeid (nt mõningaid antidepressante), võib tekkida niinimetatud serotoniinisündroom. See väljendub vererõhu tõusus, kiirenenud südametöös, kuumahoogudes, jne.


Sellest ei olnud mulle küll vaja rääkida, onju. Öösel ärkasin südame kloppimise ja higistamise peale. Magamiseks pidin haarama jälle rahusti järele. Pakendi infolehte lugesin alles internetist, kuna tabletid sain proovimiseks ilma originaalpakendita. Loomulikult ma loobusin selles rohust kohe. Ei ole mõtet ärevushäirega inimesel rääkida, et üldiselt on see kergestitalutav ravim. Üldiselt!

Nüüd on Cymbalta - uus ja häid tulemusi andnud AD. Vast isegi liiga uus. Kui on liiga uus, siis on vähe veel teada tema kõrvalmõjudest, mõtles ärev inimene minus ja asus jälle inteneti kallale. See on ju loogiline, et inimene tahab vôimalikult teada saada selle kohta, mida ta endale sisse hakkab ajama. Millegipärast mu psühhoterapeut n.ö. pööritab silmi iga kord, kui ta minu uutest hirmudest seoses mingi rohuga kuuleb. Umbes nii, et ära loe igasuguste arvamusi. Usu, mida mina sulle räägin. Aga mida arvata sellest kui üle 300 sissekande Cymbalta ärajäämanähtude kohta väidab, et sellel on enneolematult rasked võõrutusnähud. Mõni ei soovita seda rohtu isegi mitte vaenlasele. Teine leiab, et see rohi tuleks ära keelata. Kolmas, et see on ajumürk. Öelge nüüd, kas on võimalik ühel äreval nõrganärvilisel, kes pole 100% kindel, et tal üldse antidepressante vajb, veel rahulikult kuus kuud neid võtta. Loomulikult mitte.
Otsustasin, et aitab kõigest sellest.

Edasi praegu ei kirjuta. Unehäirega inimene minus ütleb, et peab ennast magamiseks häälestama hakkama.

Windows Vista installeerimine

Tegelikult on see imelihtne. Vaadake õpetlikku videot.